Choď na obsah Choď na menu

Bielková poleva

15. 8. 2010
  • 1 bielok 
  • práškový cukor považský  (ako začiatočníčka sa mi praxou osvedčil tento vzorec: množstvo cukru = cca 5,5 násobok váhy bielka, napr. na 20 g bielka použijem asi 110 g cukru)
Práškový cukor preosejem tak, že zvyšky cukru na sitku po každom preosiatí odložím, lebo obsahujú kryštáliky, ktoré upchávajú otvor zdobiaceho vrecúška. Cukor s bielkom miešam na najnižších otáčkach el. šľahačom metličkami na hnetenie cesta asi 10 minút. Cukor nedávam hneď celý, množstvo cukru závisí od veľkosti bielka. Nechám chvíľku odstáť, aby sa poleva zbavila prebytočného vzduchu. Polevu, s ktorou práve nepracujem, zakryjem potravinárskou fóliou, príp. mokrou utierkou, aby nevysychala. Poleva na druhý deň už nemá tú správnu konzistenciu.
 
Hustota polevy
Správnu hustota polevy skúšam na prste. Poleva na kontúry je hustá, nesteká z prsta, drží tvar. Ak je však príliš hustá, odpadáva z medovníkov. Polevu tejto hustoty používam aj na zdobenie toriet. Poleva na písanie musí byť veľmi hustá.
 
Na polievanie medovníkov je vhodná redšia poleva, ktorá sa má tiahnuť ako na nitku. Polevu na polievanie získame zriedením studenou vodou (po kvapkách), nesmie však byť príliš riedka, aby nestekala z medovníčkov. Aby poleva nestekala, tvar pomocou kornútika olemujeme hustou polevou a potom iným kornútikom nanášame redšiu polevu. Aby poleva získala krásny lesklý vzhľad, treba medovníky vložiť asi na 15 minút do teplovzdušnej rúry rozohriatej na cca 50 C a so spustenou ventiláciou. Obyčajnú, nie teplovzdušnú, rúru je potrebné nechať  pri sušení jemne pootvorenú, aby poleva nepopraskala.
 
Poleva na bodky musí byť hustejšia ako na polievanie a redšia ako na kontúry.
 
Čím zdobím ja.
Cukrárske thermo vrecko pogumované – poleva sa nezohrieva od tepla rúk.
Cukrárska špička hladká – veľkosť č. 1S, 1 a 2 (na kontúry). 
Závit na vrecúško na zdobenie – je to výborná pomôcka pri zdobení v prípade, že používam pri zdobení rôzne veľkosti špičiek. Nemusím dávať polevu do nového vrecúška, ale stačí len vymeniť špičku :).
 
 
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.